OPENINGSCONCERT ‘Songs of Nature’

20u15 Sint-Barbarakerk, Kastanjelaan, 3630 Maasmechelen

OCTOPUS KAMERKOOR o.l.v. Bart Van Reyn

o.l.v. Bart Van Reyn

Octopus is een veelzijdig ensemble dat naar buiten treedt in wisselende bezettingen van 24 tot 100 zangers onder de vorm van het Octopus Kamerkoor en het Octopus Symfonisch Koor.
Octopus werkt sinds de oprichting onder dirigent Bart Van Reyn op projectbasis en wist op korte tijd een bevoorrechte positie in Vlaanderen te veroveren. Het ensemble bestaat uit een mix van gedreven semi-professionele en professionele zangers en biedt conservatoriumstudenten zang een brug naar een professionele carrière.
Hun repertoire gaat van laat-barok tot de 21ste eeuw. Naast vele a capellaprogramma’s zingen ze ook oratoria en symfonische koorwerken van Bach tot MacMillan.
Naast de concerten onder leiding van Bart Van Reyn met Le Concert d’Anvers werkte het koor samen met orkesten als Brussels Philharmonic, deFilharmonie, Musica Viva Moskou, het Symfonieorkest Vlaanderen, het Orkest van de Vlaamse Opera, het Nationaal Orkest van België, het Orchestre Philharmonique Royal de Liège en barokorkest B’Rock.
Octopus was te gast op festivals als het Klarafestival, Laus Polyphoniae, Festival van Vlaanderen Gent en in grote zalen als Bozar, de Singel, De Bijloke, Tsjaikofski Conservatorium Moskou, De Doelen Rotterdam, L’Arsenal Metz en Cité de la Musique Paris.         

Dirigent Bart Van Reyn

Dirigent Bart Van Reyn legt zich toe op opera, symfonische muziek en oratorium. Hij is in België voor dit repertoire één van de meest gewaardeerde dirigenten van de nieuwe generatie.
Vanaf 2016 is hij chef-dirigent van het Deense Radio Koor.

Hij is een graag geziene gast bij tal van topensembles zoals het Nederlands Kamerkoor, Vlaams Radio Koor, MDR Rundfunkchor Leipzig, SWR Vokalensemble Stuttgart, NDR Chor Hamburg, DR Vokalensemblet, Collegium Vocale Gent, BBC Singers en Rundfunkchor Berlin.

In 2017 debuteert hij als gastdirigent bij de Filharmonie en de Brandenburger Symphoniker.

Na zijn studies aan de conservatoria van Antwerpen, Brussel en Den Haag specialiseerde hij zich verder op de Wiener Meisterkurze en de Accademia Chighiana Siena. Bepalend voor hem waren muzikale ontmoetingen met Philippe Herreweghe, Frieder Bernius en Sir John Eliot Gardiner.

In 2000 richtte hij Octopus op.
In 2012 volgde Le Concert d’Anvers, een orkest met thuisbasis in Antwerpen, dat focust op repertoire uit de 18de en vroege 19de eeuw.

Daarnaast richtte hij samen met regisseur Korneel Hamers de reizende operacompagnie The Ministry of Operatic Affairs op. Succesvolle producties van Don Giovanni en Orfeo ed Euridice en Cosi fan tutte zorgden voor een vliegende start. In 2016 stond Dido and Aeneas/Acis and Galatea op het programma.

Programma

De natuur was één van de favoriete onderwerpen van romantische dichters en componisten uit alle windstreken. De menselijke aard wordt meteen ook gespiegeld aan de natuurelementen.
Het Octopus kamerkoor trekt erop uit voor een muzikale tocht die onschuldig begint in de stralende lente en verder zeilt in de zomer. Maar… eens het herfstblad valt, slaat ook de weemoed toe en eindigt het verhaal ergens in de stilte van de natuur, weg van iedereen, met Mahlers ‘
Ich bin der Welt abhanden gekommen’.

Les fleurs et les arbres, Op. 68/2Camille Saint-Saëns
Des pas dans l’allée, Op. 141/1Camille Saint-Saëns

Trois chansons de Charles D’Orléans (1898 – 1908)Claude Debussy

 • Dieu! Qu’il la fait bon regarder
 • Qyant j’ai ouy le tabourin
 • Yver, vous n’estes qu’un villain

Uit / From ‘Four unaccompanied Part-songs’ Op. 53Edward Elgar

 • O wild west wind Op. 53/3                        
 • The owls Op. 53/4                                       

From ‘Sechs Lieder im Freien zu singen’ Op. 41Felix Mendelssohn-Bartoldy

 • Mailied opus 41/5                                     
 • Auf dem See opus 41/6                           

Uit / From ‘Liederkreis’ Op. 39Robert Schumann

 • Mondnacht, Op. 39/4   Arr. van Clytus Gottwald (1925)

Drei Gesänge, Op. 42 Johannes Brahms

 • Abendständchen
 • Vineta
 • Darthula’s Grabgesang

Fünf Gesänge, Op. 104Johannes Brahms

 • Nachtwache I
 • Nachtwache II
 • Letztes Glück
 • Verlorene Jugend
 • Im Herbst

Ich bin der Welt abhanden gekommenGustav Mahler / Arr. Clytus Gottwald

Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen