Jury 2017

Voorzitter: Luc Anthonis, België

Luc Anthonis, België

Luc Anthonis behaalde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen diploma’s voor notenleer, dwarsfluit, kamermuziek, harmonie en koordirectie. Hij vervolmaakte zich in koordirectie bij Eric Ericson, Péter Erdei, Jan Eelkema, Hans Van den Hombergh, Michaël Scheck, Simon Halsey, Josep Prats, Laszlo Heltay en anderen.

In 1980 nam Luc de leiding van het Jeugdkoor Cantilene over van stichter Jozef Cleymans. In 1989 stichtte hij het Vocaal Ensemble Cantando waarmee hij op nationale en internationale koorwedstrijden prijzen behaalde. Met dit ensemble creëert hij werken van o.a. Vic Nees, Erika Budai, Rudi Tas, Frank Agsteribbe, Jan Van der Roost…

Hij is op regelmatige basis dirigent van het Vlaams Radio Koor, waarmee hij reeds verschillende creaties verzorgde van Vlaamse componisten zoals Lucien Posman, Roland Coryn, Vic Nees … Ook als repetent werkte hij met het Vlaams Radio koor ondermeer aan Cendrées (Xenakis), La Transfiguration de Jésus Christ (Messiaen), St John Passion (MacMillan), Requiem (Verdi), Grosse Messe in c (Mozart) en andere.

Vanaf september 2007 is hij docent koordirectie en coördinator voor verschillende vakgroepen aan de School of Arts (Antwerpen).
Op dit ogenblik is hij verbonden aan de academie van Ekeren voor o.a. het “Symfonisch Ensemble Ekeren”.

Luc Anthonis is vast jurylid bij verschillende koorwedstrijden (o.a. EMJ Neerpelt).

Bengt Ollén, Zweden

Bengt Ollén, Zweden

Bengt Ollén studeerde bij Gösta Ohlin en Gunnar Eriksson aan de Academie voor Muziek en Drama in Göteborg. In 1981 richtte hij het vocaal ensemble Amanda op. Hij studeerde orkestdirectie bij Lennart Hedvall, Jorma Panula, Robert Reynolds en Everett Lee. Hij is stichter en dirigent van van het Södra Dalarnas Kamerorkest. Jaarlijks neemt het orkest deel aan het festival ’Musik vid Siljan’.

Bengt Ollén is stichter en vaste dirigent van het Sofia Vokalensemble. Sedert 1995 dirigeert hij het vocaal ensemble met grote passie en niet-aflatend enthousiasme. Onder zijn leiderschap groeide het ensemble in zijn muzikale ontwikkeling tot een positief en vastberaden koor.
Bengts visie is muziek te maken ’achter de noten’ om alzo de luisteraar te beroeren.

Een excellente koorklank, présence en muziekvreugde zijn kenmerkend voor de uitvoeringen van het Sofia Vocal Ensemble onder Bengt Ollén’s directie, hetgeen hen vele successen opleverde tijdens internationale wedstrijden.

Bengt wordt regelmatig gevraagd als jurylid bij koorwedstrijden, als dirigent op festivals en voor workshops, zowel nationaal als internationaal. Sedert 1994 werkt hij als koordirigent aan het internationaal bekende Stockholm Gymnasium. Met zijn koren behaalde hij veel succes op koorwedstrijden over de hele wereld.

Pietro Ferrario, Italië

Pietro Ferrario, Italië

Pietro Ferrario behaalde het diploma piano, compositie, orgel en koorleiding aan de conservatoria van Brescia, Milaan en Alessandria. Hij zette zijn studies in compositie verder bij Azio Corghi in Parma en Sienna, studeerde filmmuziek bij Ennio Morricone, orgel bij Lionel Rogg en Giancarlo Parodi, vocale techniek en koordirectie bij Stephen Woodbury, Gary Graden en Tõnu Kaljuste.
Als componist wordt hij zeer gewaardeerd gezien de uitvoeringen van zijn werken door gerenommeerde symfonische orkesten en koren in Italië en daarbuiten. Hij componeerde in opdracht van belangrijke Europese instellingen zoals ‘Fondazione Toscanini di Parma’, Settimane Musicali di Stresa, Pomeriggi Musicali di Milano, Landesakademie Ochsenhausen.
In 2004 won hij de eerste prijs bij de compositiewedstrijd ‘CA. Seghizzi’ in Gorizia. In 2008 kaapte hij de eerste prijs weg in de internationale compositiewedstrijd ‘Bruno Bettinelli’ in Milaan. In 2016 won hij de eerste prijs in de compositiewedstrijd ‘Canta Petrarca’ in Arezzo. Deze compositie wordt het verplichte werk tijdens de 65ste internationale Koorwedstrijd in Arezzo in 2017.
Zijn composities zijn uitgegeven bij Carus, Ferrimontana, Ricordi en andere Italiaanse uitgevers.
Hij is dirigent van ‘Ensemble vocale Calycanthus’, eerste prijswinnaar in internationale koorwedstrijden van Arezzo en Vittorio Veneto. Met Calycanthus gaf hij twee cd’s uit met enerzijds hedendaagse koormuziek en anderzijds pop-jazz a capella arrangementen. Componisten als Vytautas Miškinis, Rihards Dubra and Azio Corghi schreven werken voor Ferrario en zijn Calycanthus.
In de periode van 2011 tot 2016 doceerde hij achtereenvolgens harmonie, contrapunt, fuga en compositie aan het conservatorium van Vicenza, muziektheorie aan het conservatorium van Cagliari, harmonie en analyse aan het conservatorium van Sassari.
Momenteel is hij professor koordirectie en koorcompositie aan het conservatorium van Vicenza.
Pietro Ferrario wordt vaak uitgenodigd als jurylid bij belangrijke koor- en compositiewedstrijden.

Prof. Fritz ter Wey, Duitsland

Prof. Fritz ter Wey, Duitsland

Professor Fritz ter Wey was tot 2009 hoofd van het departement koordirectie aan de ‘Hochschule für Musik’ van Detmold in Duitsland.
Hij is de stichter van de vocale ensembles ‘Der Junge Chor Aachen (1966), Vox Europae (1982) en Modus Novus (1988) en behaalde er zowel nationaal als internationaal veel succes mee.
Op artistiek vlak focust hij zich op de a capella koormuziek van de 20ste eeuw. Getuige hiervan zijn de talrijke cd’s en radioproducties.
Reeds meer dan veertig jaar is Fritz ter Wey een veelgevraagde docent en gastdirigent bij internationale festivals in Europa. Zowel Duitse als buitenlandse radiokoren werkten onder zijn leiding tijdens gastproducties. Daarenboven wordt hij regelmatig uitgenodigd als jurylid op nationale en internationale koorwedstrijden en als atelierleider tijdens internationale koormeetings in Europa en Zuid-Amerika.

Helena Fojkar Zupančič, Slovenië

Helena Fojkar Zupančič, Slovenië

Helena Fojkar Zupančič werkt als zanglerares en koordirigent aan het St-Stanislav Instituut in
Ljubljana.
Ze was koorleidster van het Sloveense Kinderkoor van 2004 tot 2009 en werkte van 2009 tot 2014 met het Sloveens Radiokoor. In 2016 trad ze op met het Sloveens Philharmonisch Koor. Helena ontving reeds meerdere prijzen voor beste koordirigent tijdens verschillende koorwedstrijden. Met haar koren St-Stanislav Meisjeskoor en het St.-Nicolas Koor uit Litija won ze verschillende nationale en internationale koorwedstrijden, waaronder IKV-Maasmechelen in 2013.
Helena Fojkar Zupančič is erg populair onder de zangers en een veelgevraagd jurylid tijdens koorwedstrijden. Ze geeft seminaries aan koordirigenten en cursus aan kerkmuzikanten.
In 2016 werd ze gelauwerd door het Ministerie van Onderwijs van Slovenië voor haar uitzonderlijke prestaties in het kader van de muziekeducatie.

Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen